Netwerk security

Tegenwoordig is het internet met volle vaart verbetert en ook populairder geworden. Met alle soorten manieren om het internet te surfen is het een super groot platform geworden om informatie op te zoeken en te bewaren, maar met grote platformen wordt er grote verantwoordelijkheid verwacht. Ook wordt er dus goede beveiliging verwacht, maar soms kan dat wel eens mis gaan. In deze tekst wordt er van alles en nog wat uitgelegd over netwerk security, wat het inhoudt en wat u er aan kan doen.

1. Wat houdt netwerk security in

Netwerk security of ook wel netwerk beveiliging houdt, zoals de naam al zegt in dat er gekeken wordt hoe het netwerk tegen storingen of hackers beveiligd kan worden. Netwerkbeveiliging focust zich op de volgende problemen: vernietiging of verandering van mogelijk belangrijke informatie, de verwijdering en of herhalen van informatie, het verspreiden van informatie en de onderbrekingen van informatie zoals een website niet bereikbaar laten maken. Deze problemen komen vaak voor op het internet. Het doel van netwerkbeveiliging is om deze problemen natuurlijk te vermeiden en om het zo snel mogelijk op te lossen.

2. Hoe is netwerk security

U zou denken dat netwerk security heel erg complex is, maar dat is meestal niet het geval. Netwerk security begint al met een login scherm, waarbij je gewoon uw gebruikersnaam en wachtwoord nodig hebt. Dit wordt een one factor authentication genoemd, omdat je maar door één beveiliging authenticatie moet gaan is het maar one factor. Als er bijvoorbeeld meer factors zijn zoals een capcha dan wordt het two factor. Capchas zijn een soort beveiligingslagen waardoor jij als de gebruiker door heen moet om bijvoorbeeld voor de website te kijken of jij niet een robot bent die aparte bedoelingen hebben. Met een three factor moet je of meer informatie gebruiken, zoals gegevens die jij op jou gebruiker hebt staan of meer capchas. Hoe meer factors er zijn, hoe beter de beveiliging. Te veel beveiliging kan ook storend zijn voor de bezoeker. Na dat je ingelogd bent activeert de firewall en wordt er een regel aangepast die de firewall ingesteld krijgt. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken welke functies de gebruiker mag hebben, zodat hij niet alles met de site kan doen wat hij wilt. Dit kan misschien zeer effectief zijn maar het kan ook wel eens mis gaan. Wat hackers bijvoorbeeld kunnen doen is dit gebruiken om bepaalde virussen te importeren om de website open te kraken. Hiermee kunnen antivirus programma's of bepaalde andere programma's er goed tegen op gaan. Ook kan er een programma gebruikt worden om dit soort activiteiten en de algemene veiligheid te monitoren. Dit is niet perse het virus verhelpen maar om te kijken wat het doet, maar het kan wel helpen om andere soorten virussen op te sporen zoals malware.

Ook was zeer effectief is zijn honeypots. Dit zijn serveropstellingen waarbij goed gemonitord kan worden om wat er binnen in het netwerk gebeurd. Met honeypots heb je twee verschillende soorten honeypots, je hebt productieve honeypots en onderzoekende honeypots. productieve honeypots zijn zo ingesteld dat ze makkelijk te gebruiken zijn maar vangen alleen maar een klein aantal data. Dit wordt merendeels gebruikt door bedrijven die alleen maar productie willen en uiteindelijk een algemene verbeterde beveiliging willen.

Onderzoekende honeypots zijn merendeels gefocust op het zoeken en vinden van data. Dit is dan eigenlijk ook bedoelt om hackers tegen te gaan en om te zien wat ze allemaal doen. Voor de rest doen zij niet echt iets om te beveiligen maar meer om te kijken hoe wanneer en waar ze de hackaanvallen uitvoeren. Deze soort honeypots zijn eigenlijk heel complex om te gebruiken en om te onderhouden en uiteindelijk zijn zij niet precies goed bruikbaar. Het is alleen handig voor bijvoorbeeld puur om onderzoek te doen, voor regeringsorganisaties en of het leger. Het doel is om echt het beveiliging te verbeteren doormiddel van het kijken.

3. Soorten aanvallen

Het is nu eenmaal zo dat er verschillende soorten beveiligingen zijn. Een huis hoeft bijvoorbeeld alleen maar een simpele vorm van beveiliging terwijl bijvoorbeeld de regering of grote bedrijven juist wel dure en grote vormen van beveiligingen nodig zijn. Dit komt omdat het netwerk van een bedrijf nog complexer zijn dan een klein bedrijf of zoals genoemd een huis. Natuurlijk zijn de zoals genoemde hackaanvallen niet alles. Je hebt alleen maar twee soorten aanvallen, passieve en actieve aanvallen. Passieve aanvallen zijn aanvallen die merendeels bedoelt zijn om informatie te stelen, Actieve aanvallen zijn dan ook echt aanvallen die bedoelt zijn om iets te slopen of compleet te vernietigen. Een paar voorbeelden van passieve aanvallen zijn encryptie, trafiek analyse en idle scan. Een paar voorbeelden van de actieve aanvallen zijn Phishing, SQL injectie en een smurf aanval. Zoals benoemd zijn al deze aanvallen bedoelt om of informatie te stelen of een netwerk in te breken en dan te verstoren. Wat valt er eigenlijk te doen als gebruiker om alle benoemde problemen te vermeiden?

4. Wat er te doen valt

Een van de dingen die u als lezer kan doen is bijvoorbeeld een antivirus instaleren. Ik zou hiermee wel oppassen omdat het internet soms niet altijd te vertrouwen is. Daardoor kan je juist een virus misschien instaleren. Pas er goed op. Als je heel erg bang bent op een virus kan je er zelfs voor kiezen om voor een abonnement te nemen zodat je dan mogelijk extra opties kan krijgen. Als jij iemand bent die niet zo zeer vaak op het internet zit, dan is het eigenlijk niet zo zeer nodig. Het is juist belangrijk om een antivirus te instaleren als jij of veel op het internet zit of dat jij vaak bestanden download. Natuurlijk is het ook handig om op te passen met waar je op het internet gaat. Het is niet de bedoeling dat jij bijvoorbeeld op fouten websites zit waarbij je mogelijk bepaalde virussen kan krijgen. Waar ook goed op gelet kan worden is het negeren van rare mailtjes. Deze mailtjes kunnen soms link bevatten die je naar slechte dingen kunnen leiden, zoals een site die automatisch een virus kan downloaden.

5. Tot slot

Het is dus heel erg belangrijk dat je op let met wat je doet op het internet, hiermee kan netwerk security jou goed helpen. Je hoeft natuurlijk niet perse het nieuwste van het nieuwste te hebben en of er een hele investering op leggen. Hou het simpel en niet al te duur als een internet surfer. Voor bedrijven zou ik toch goed oppassen en er flink geld instoppen. Uit eindelijk is iets om niet bang voor te zijn of dat je er te veel over moet na denken. Let op met wat u doet op het internet en hou het veilig voor uzelf.