Bewegingsdetectie: de perfecte manier om je huis te beveiligen

Heb je veel waardevolle spullen in huis of in je bedrijfspand? Of heb je kinderen die je beter wilt beschermen? Misschien zijn er de laatste tijd veel inbraken geregistreerd in jouw woonomgeving en wil je proactief handelen. Wat jouw motieven ook zijn, je bent van plan de bewaking van je huis flink op te voeren. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen. De aanschaf van een hond bijvoorbeeld, of het regelen van goede sloten. Een andere erg populaire methode om je huis goed te beveiligen is het installeren van een camera. Niet alleen werkt dit afschrikwekkend (en zullen boeven wel twee keer nadenken voordat ze je huis binnenvallen), wanneer er onverhoopt toch een inbraak plaats vindt zijn de daders veel beter op te sporen.

Het enigste nadeel is dat een camera constant filmt, en het grootste gedeelte van de tijd er helemaal niets gebeurt. Dit is niet efficiënt, de camera maakt onnodig overuren. Met het gebruik van een camera voorzien van bewegingsdetectie is dit probleem echter verleden tijd. Deze camera’s beginnen alleen met filmen wanneer ze beweging registreren. Hieronder wordt precies uitgelegd hoe ze werken en wat je er allemaal mee kan.

Hoe werkt bewegingsdetectie precies?

Er is speciale software op de markt die beweging kan registreren, beveiligingscamera’s die met bewegingsdetectie zijn uitgerust maken hier gebruik van. Hoe werkt deze software? Zoals je wellicht wel weet bestaan afbeeldingen en video’s uit pixels. Alles wat een camera vastlegt wordt dus omgezet in pixels. Zodra pixels van kleur veranderen, zal de camera dit registreren en beginnen met filmen. Bij elke vorm van beweging treedt er een verandering in de kleur van de pixels op, zodoende zal een bewegingsdetectie camera dus altijd starten met filmen wanneer er beweging is. U kunt natuurlijk wel de gevoeligheid instellen, hierdoor zal de camera bijvoorbeeld niet gaan filmen wanneer er alleen een blad van een boom valt of een autolamp van de voorbijgaande weg op de camera schijnt.

Op afstand meteen gewaarschuwd worden bij verdachte situaties

Verder heeft de bewegingsdetectie camera allerlei handige functionaliteiten, die jouw leven een stuk gemakkelijker maken. Om een voorbeeld te noemen: je kunt een sms of e-mail krijgen wanneer jouw camera beweging registreert (binnen de grenzen die je zelf hebt afgesteld). Zo kan je dus, ook al ben je op vakantie of ergens anders, een goed beeld hebben van de situatie rondom je huis. Je wordt op tijd gewaarschuwd bij eventueel gevaar, en kan indien nodig gelijk stappen ondernemen om het gevaar af te wenden. Denk bijvoorbeeld aan het bellen van de politie of het waarschuwen van de buren. Tegenwoordig hebben de meeste beveiligingscamera’s bewegingsdetectie, vrijwel alle IP camera’s hebben het.

Wat zijn de voordelen van een beveiligingscamera met bewegingsdetectie?

Een beveiligingscamera met bewegingsdetectie heeft een aantal enorme voordelen ten opzichte van oudere modellen. Om te beginnen krijg je, wanneer je  dat hebt afgesteld, gelijk een signaal dat er iets mis is of iets verdachts gebeurt. Dit kan bestaan uit een bericht op je smartphone of computer. Hierdoor kun je, zoals we hierboven al beschreven, gelijk actie ondernemen. Waardoor je beter beschermd bent.

Een ander groot voordeel van dit type camera is de enorme besparing van opslagruimte. De camera neemt alleen op wanneer er beweging is, dit scheelt enorm in de opslagcapaciteit. Hierdoor raakt de harde schijf veel minder snel vol. Zo is het mogelijk om erg lang gebruik te maken van de camera voordat je moet overgaan tot het verwijderen van oude beelden. Het is dus een stuk efficiënter.

Tot slot het laatste enorme voordeel. Wanneer er toch wat gebeurt (hopelijk zal dit niet voorkomen), is het veel gemakkelijker om de juiste camerabeelden op te sporen. De camera filmt namelijk niet wanneer er niks gebeurt, deze beelden hoef je dus niet te zien. Je moet alleen de stukjes film bekijken waarbij er sprake is van beweging. Dit zullen niet zoveel momenten zijn. Waarschijnlijk bestaat dit alleen uit beelden van jezelf die het huis betreedt, de postbode en de gezochte inbrekers. Je hebt dus binnen een handomdraai de juiste beelden te pakken.

Zijn er ook nadelen aan een camera met bewegingsdetectie?

Er is één nadeel aan dit type camera’s: soms kunnen ze een alarm geven wat achteraf niets blijkt te zijn. Gelukkig is er een oplossing. Wanneer je de camera goed hebt afgesteld zal dit vrijwel nooit gebeuren. Je kunt de camera zelf afstellen, met een beetje hulp van het internet is dit niet heel moeilijk. Je kan natuurlijk ook altijd om hulp vragen van een specialist als niet alles goed werkt. Over het algemeen is het zaak om het een en ander uit te proberen, zodat je na verloop van tijd vanzelf de juiste gevoeligheid van de camera gevonden hebt. Hieronder kun je lezen hoe het afstellen van een camera precies in zijn werk gaat.

Hoe stel je bewegingsdetectie in?

Het instellen van een camera met bewegingsdetectie is bij elk merk anders. Dit komt omdat elke fabriek zijn eigen software en apps hanteert. Gelukkig zijn er wel veel overeenkomsten, er zijn een aantal stappen die bij vrijwel ieder merk terugkomen. Wij zetten hier uiteen hoe het instellen van een van de bekendste merken, Hikvision, precies werkt. Veel van de handelingen die je hier leert zal je ook kunnen gebruiken wanneer je een andere beveiligingscamera aanschaft.

De eerste stap is om op de app van Hikvision op je telefoon te zetten en deze vervolgens te koppelen met je IP (internet protocol) camera. Hoe doe je dit? Elke camera heeft een uniek IP-adres wat aan de app te koppelen is. Je kan zelf een wachtwoord en gebruikersnaam instellen om in te loggen.

Vervolgens kun je bij ‘configuratie’ op ‘gevorderde configuratie’ drukken. Als je hier naar ‘gebeurtenissen’ gaat kom je op de pagina waar je bewegingsdetectie kunt instellen en aanpassen. Bij  ‘tekengebied’ kun je bijvoorbeeld de gevoeligheid veranderen, om zo foute alarmen te voorkomen.

Het is eveneens mogelijk om in te stellen op welke dagen de camera moet filmen. Sterker nog je kunt ook een bepaald tijdstip van de dag opgeven. Dit staat eveneens bij ‘gebeurtenissen’ alleen een stukje meer naar beneden.

Nu je jouw camera met bewegingsdetectie goed hebt ingesteld, hoef je niet meer bang te zijn voor gevaar, jij bent goed beveiligd!