Goeie tips voor wanneer je jouw huis wilt beveiligen

Helaas komt het tegenwoordig nog steeds regelmatig voor dat er ergens wordt ingebroken. Het is natuurlijk verschrikkelijk wanneer jij eventjes weg bent, en wanneer je vervolgens terugkomt, ziet dat je hele huis is leeggeroofd. De politie en politiek zijn zich bewust dat het een groot probleem is wat aangepakt moet worden. Echter, de politie heeft met grote capaciteitsproblemen te maken waardoor dit soort dingen vaak blijven liggen. De politiek onderneemt ook lang niet altijd actie wanneer zij een bepaalde wens uitspreken of een belofte doen. Het is daarom verstandig om het heft in eigen handen te nemen, en zelf wat te doen aan de beveiliging van je huis. In dit artikel kun je lezen hoe je dit het beste doet.

Zorg ervoor dat een inbreker niet snel jouw huis binnendringt!

Er wordt tegenwoordig zo’n 125 keer per dag ergens ingebroken, schrikbarende cijfers. Vooral wanneer je nagaat dat van deze inbraken er maar 1 op de 10 worden opgelost. Een inbreker heeft maar heel weinig tijd nodig om toe te slaan. Over het algemeen doen ze er 30 secondes over om het slot open te breken. Vervolgens zijn ze 4 minuten bezig met het verzamelen van kostbare spullen. Binnen 30 secondes staan ze weer buiten. Ze zijn in totaal dus maar 5 minuten bezig.

Gelukkig zijn er genoeg methodes om ervoor te zorgen dat een inbraak voorkomen kan worden. Een inbreker haakt bijvoorbeeld al heel snel af wanneer hij ziet dat het 1.5 minuut of langer duur om in jouw huis te geraken. Met een aantal handige trucjes kun je de kans op een inbraak flink verkleinen. Hieronder kun je lezen hoe dat in zijn werk gaat.

Zorg voor voldoende belichting

Een inbreker wil voorkomen dat hij betrapt wordt. Wanneer een inbreker niet te zien is, dan is de kans natuurlijk een stuk kleiner dat hij in de kraag gevat wordt. Daarom is het heel belangrijk om goede lampen rondom het huis neer te zetten. Wanneer er genoeg licht is, dan zal dat de inbreker afschrikken. Hij kan nu niet stiekem de deur of ramen openbreken, maar moet dit in de openbaarheid doen. Er is ieder moment kans dat er iemand voorbijloopt die hem kan zien. Een nachtmerrie voor elke inbreker!

Je kunt ervoor kiezen lampen te plaatsen die continu branden en voor verlichting zorgen. Een andere keuze: neem een lamp met bewegingsdetectie. Dit bespaart energiekosten, maar dit is niet het enigste voordeel. Het zorgt er ook voor dat de lamp plotseling aangaat wanneer een inbreker de woning nadert. Het lijkt daardoor net alsof iemand expres een lamp aandoet omdat hij of zij de inbreker gezien heeft. Hierdoor zal de dief schrikken en waarschijnlijk het hazenpad kiezen.

Een andere verstandige zet is om niet alleen lampen buitenshuis op te hangen, maar eveneens binnen een lampje te laten branden. Hierdoor lijkt het net alsof er nog iemand wakker is, of in ieder geval dat er mensen thuis zijn. Deze lampen kun je ook afstellen zodat ze op een bepaald moment afgaan, om op die manier energie uit te sparen.

Wanneer je lampen ergens buiten plaatst, zorg er dan voor dat ze niet te laag zijn. Dan kan een inbreker ze gemakkelijk kapot maken of uitschakelen.  

Gebruik goede veiligheidssloten

Het is erg belangrijk om goede sloten te plaatsen, niet alleen op de deur, maar ook op de ramen. Een dief is namelijk erg bedreven in het onklaar maken van sloten. Wanneer je er genoeg plaatst (van hoge kwaliteit) zal het toch moeilijk worden voor een dief om binnen te komen. Of hij zal zien dat het veel tijd zal kosten om binnen te komen en daarom zoeken naar een ander gemakkelijker doelwit. Wanneer je eenmaal veel sloten hebt geplaatst, is het vervolgens natuurlijk wel belangrijk dat je deze wel daadwerkelijk gebruikt en op slot draait. Anders heeft het geen effect (hoogstens een afschrikeffect). Het is ook niet slim om een sleutel aan de binnenkant van een raam te laten zitten. Een inbreker kan dan de ruit intikken, de sleutel pakken en vervolgens het gehele raam openen.

Interessante links

Laat geen waardevolle spullen slingeren!

Inbrekers breken natuurlijk niet zomaar ergens in. Vaak kiezen zij een doelwit omdat het gemakkelijk is om ongemerkt binnen te komen. Ze kiezen vaak ook huizen uit omdat ze weten dat hier veel te halen is. Hoe komen zij daarachter? Natuurlijk spreekt het soms voor zich. In een grote villa zullen natuurlijk veel dure spullen te vinden zijn. Soms zien inbrekers echter dure spullen liggen in een woning, en zullen ze om die reden toeslaan. Houdt kostbare spullen, zover dat mogelijk is, dus uit het zicht.

Hou de situatie buitenshuis in de gaten

Het is eveneens belangrijk om de situatie rondom je huis goed in de gaten te houden. Heb je bijvoorbeeld een muurtje waar mensen gemakkelijk overheen kunnen klimmen om in je tuin terecht te komen? Dan is het verstandig om prikkeldraad of iets dergelijks aan te brengen. Let ook op of er containers of andere objecten staan waarmee een inbreker gemakkelijk op het balkon kan klimmen. Het is verstandig om hier rekening mee te houden.

Het is verder ook verstandig om je huis goed zichtbaar te houden door bijvoorbeeld hele hoge struiken te snoeien. Een heg die zo hoog is, dat je huis totaal niet zichtbaar is, is ook niet handig. Op die manier kunnen buren niet zien wat er gebeurt, als er daadwerkelijk een inbreker zijn slag slaat. De sociale controle is veel effectiever wanneer buren een oogje in het zeil kunnen houden.

Camera’s of een alarmsysteem

De meeste van de bovenstaande tips kosten weinig geld en zijn makkelijk uit te voeren. Wanneer jij echter bereid bent om geld te investeren in de veiligheid van je huis, dan is het een goed idee om camera’s of een alarmsysteem aan te schaffen. Deze hebben een afschrikwekkende functie. Een inbreker zal wel drie keer nadenken voordat hij een poging waagt om je woning binnen te dringen. Wanneer hij het toch probeert en het alarm afgaat, dan zal de schrik zo groot zijn dat de inbreker alsnog op de vlucht slaat. Weet hij weg te komen met wat waardevolle spullen, dan is de kans een stuk groter dat hij gevonden wordt wanneer hij gefilmd is door een camera.